Thursday, July 28, 2005

Joleti tarsadalom es boldogsag

Eloszo helyett
Nagyon szomoru, amikor az ember latja, hogy emberek szenvednek az ehinsegtol, gyerekek, felnottek halnak ehen. A most kovetkezo tortenenet nem roluk szol.

Tegnap lattam egy musort az MTV-n. A Coldplay enekese elment Ghanaba egy MTV stabbal, es racsodalkozott az ottani emberekre. Az teny, hogy nem megy nekik tul jol, de kozel sem voltak az ehenhalas kuszoben. A kepernyon mindenki mosolyog, a riport hangulata alapvetoen edes/keseru, de nem elkeserito, enekles a gyerekekkel stb.
Racsodalkozott, hogy emberek napi 1 euroert kovet tornek, azt persze elfelejtik megemliteni a nyugati embernek, hogy arrafele nem 2 euro egy kilo rizs - es hogy a kontraszt teljes legyen: az "ehezo csorok" piacan Amerikabol importalt rizset arulnak.
Szoval nem kicsit hatasvadasz volt a musor, mert ugye nem mertek egy delutani musorba betenni az igazi valosagot, az igazi ehezoket, a nyugati barmok, akik meg nem lattak eletukben valyogkunyhot, es azt hiszik, hogy ennel csorobbak mar nincsenek is.
Pofajuk le volt szakadva, hogy 7 eves gyerek dolgozik. Na vazze en is dolgoztam, mert miert ne?! Meg mindig jobb, mint hogy a csaladirtast vegezzen apuci Smith & Wesson-javal.
Nem azt akarom mondani, hogy az a falu veszett jol el, de el, es vegig mosolyogtak, es senki sem volt sovany, es ugy volt talalva, minta ez baromira szornyu lenne, es most ok milyen kibaszottul fasza csavok, ha adnak a gyerekeknek egy darab csokit.
Latom azt, hogy milyen individualizmust termel a mai joleti fogyasztoi kapitalista tarsadalom. Mikozben semmilyen viszonyitasi alapjuk sincs sem a joletrol, sem a szegenysegrol, sem a boldogsagrol. Meg vagyok gyozodve, hogy egy csoro brazil kozosseg sokkal boldogabb, mint a nyugati joleti rendszer tagjai, az osszes penzukkel egyutt. Azert hoztam fel a brazilokat, mert ok tudnak elni, es orulni, talan kicsit jobban, mint masok.
Alapvetoen az volt az erzesem, hogy a G8 azert akar segiteni a fejlodo afrikai orszagoknak (mert Ghana az), hogy uj piacot teremtsen, es ne csak a rizset arulja ott... es persze azzal a latszattal, hogy az ottlakoknak jobb legyen. Lehet, hogy ez a ket dolog osszefugg, mint az iraki demokracia meg az olaj.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

normalis, hogy minden adomanynak amit egy orszag tesz, vannak pozitiv anyagi vonzatai a jovoben. Vagyis normalis, hogy szeretne az europai unio hogy romania is belepjen, mert olcso munkaero, biztositott legalis hatter.
Ugyanigy van a fejlodo orszagokkal is. Bar nem mindenki haszonleso, es nem mindenki adomanyozgat azert, hogy kesobb neki jo legyen, megis ugy erzem, hogy sok az igazsag abban amit irtal...

2:58 PM  
Blogger szacsa said...

Leginkabb az zavart, hogy szamomra teljesen atlatszo volt, ahogy rajatszottak a nyugati ember "tudatlansagara".
Meg vagyok gyozodve rola, hogy Bono nem azert csinalja, amit csinal, mert nyereszkadni akar, es nem is errol beszeltem.
Es az abaj, hogy nem ott segitenek feltetlenul, ahol legszarabb a helyzet, hanem ahol valos idon belul visszajon a befektetes, mindezt az onzetlenseg zaszlaja alatt.

3:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ya ez igy mukodik, ahol penz van ott abban probaljak merni a boldogsagot, ahol meg nincs, ott meg tudnak csak szimplan orulni annak is, hogy elnek...

5:10 PM  

Post a Comment

<< Home